Какво трябва да имате предвид, когато теглите кредит

Решението за теглене на кредит е важна и отговорна стъпка, към която трябва да се пристъпи много внимателно. Много важно е да не действате прибързано и да проучите детайлно всички варианти, за да изберете най-изгоден заем, който идеално отговаря на вашите нужди. В противен случай е възможно да вземете по-малко пари, а да платите много по-голяма сума.

Съществуват няколко задължителни неща, които трябва да имате предвид и да обмислите задълбочено, преди да изтеглите заем.

Първото и най-важно нещо е да разгледате какви оферти предлагат различните банки и кредитни институции. В никакъв случай не избирайте първия заем, на който попаднете, дори и да имате спешна нужда от свежи пари. Един бърз кредит не винаги е добро решение, защото в крайна сметка може да окаже по-скъп и неизгоден. Затова трябва да отделите от времето си и да разгледате и обмислите всички възможни варианти. Тази стъпка може да ви спести много главоболия и пари.

След като изберете най-подходящият и изгоден кредит, и ви предоставят договор за отпускане на заема, е задължително да прочетете всички условия и най-вече текстовете, изписани с дребен шрифт. Всички ние често пъти пропускаме да направим това, но в случаите с теглене на заем този пропуск може да се окаже сериозна грешка, струваща много пари.

Текстовете, изписани с дребен шрифт, обикновено разясняват всички важни условия за вашия кредит, с които трябва да сте запознати много добре. Именно в тези конкретни условия, сред които размер и вид на лихвата, погасителни вноски, срок на кредита, такси и възможност за предсрочно погасяване, се крие разликата между изгодния и неизгодния заем.

Не забравяйте, че красивите реклами, изготвени от маркетинговия екип на банката, целят да привлекат клиенти, а истинските условия за кредитиране се намират именно в документите, които трябва да подпишете, за да получите личен кредит. Затова отделете няколко минути и внимателно се запознайте с всички детайли, включени в договора. Не се притеснявайте да задавате въпроси и да търсите допълнителни обяснения, ако не разбирате определени условия в договора.

Повечето банки имат такса за управление на кредита и такса за предсрочно погасяване, с които трябва да се запознаете предварително. Обърнете специално внимание на таксата за предсрочно погасяване на вашия кредит, защото тя може да бъде с доста голям размер. В някои случаи кредито-получателят има добри финансови постъпления и може да изплати своя заем по-рано от предвиденото, но налаганата от банката висока такса може да се окаже сериозна пречка. Предварителната информация за наличието и размера на подобна такса ще ви даде възможност да изберете най-гъвкавия кредит.

Всички тези препоръки са валидни при теглене на различни заеми, без значение дали става въпрос за бърз кредит, потребителски заем, ипотека или онлайн кредит. Информираният избор ще ви спести редица сериозни проблеми, затова трябва да се запознаете с всички условия, преди да предприемете тази важна стъпка.